Maria Projektet | Folkekirken Vesterbro
Hjem

Vi re-designer vores hjemmeside!

Vores design er ved at blive opdateret for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside. Hjemmesiden vil være klar igen:

Hvis du har brug for at kontakte os kan du gøre det her:

Maria Projektet


Maria Projektet er et kunstprojekt, der med base i Mariakirken på Vesterbro søger nye socialetiske modeller for samtale, samvær og samfund via undersøgelser i kirkens og billedkunstens rum og praksis.

Maria Projektet er drevet af en idé om, at kunsten kan være et forum for metodisk udveksling og udvikling, og projektets værker er derfor også forskellige forsøg på at udvikle en socialetisk tilgang og metode, der kan sætte nye dagsordener for, hvordan vi – i kirken, kunsten og offentligheden – lytter, taler, handler og tænker socialetisk.

Læs mere om Maria Projektet.

 

Hanne Lise Thomsen - ny publikation om stofmiljøet på Vesterbro: Maria Projektet

4. november 2022 - 31. januar 2023


Maria ProjektetHvad vil det sige at arbejde socialetisk med fotografiet som metode og kunstnerisk medie? Det vil sige, at man som kunstner forholder sig kritisk og socialt engageret til den etablerede billedfortælling og repræsentationen af nogle af de grupper og mennesker i samfundet, som er fastlåst i en stigmatiseret, nedværdigende position og fortælling, der reproduceres politisk, kulturelt og socialt.

Et særligt middel til at udfordre den fortælling og billedproduktion er at give plads og værdighed til disse grupper og give rum til fortællinger og billeder, der ikke cirkuleres og publiceres offentligt og kulturelt – skabe et betydningsfuldt, smukt og uafrysteligt vidnesbyrd fra menneskene midt i netop den virkelighed. Det er afsættet og motivet i Hanne Lise Thomsens udstilling og publikation Maria Projektet.

Læs mere om Hanne Lise Thomsen.


Arrangementer

GADENS STEMMER
14. december 2022 kl. 16-18
Walk & Talk med Hanne Lise Thomsen, tidligere gadebetjent Rud Ellegaard og Karen-Rebekka Wiah, der tager os forbi en række lokationer på Vesterbro med særlige fortællinger fra stofmiljøet, der har været centrale og omvæltende for den tidligere politibetjent og vi hører om Karen-Rebekkas liv – og særligt barndom – på kanten af samfundet. Vi mødes i Mariakirken, og slutter også dér med en kop glögg.

MØDET MED MENNESKET
11. januar 2023 kl. 18-20
Hvilke møder kan rumme en erkendelse, der flytter os; får os til at forstå virkeligheden i et andet menneskes perspektiv, og hvad skal der til når initiativer eller organisationer vil gøre en forskel for mennesker, der er traumatiseret og på kant med livet? Reden, H17, Mændenes Hjem, Mariatjenesten er nogle af de lokale organisationer, der i årtier på mange måder har håndteret de uhåndterbare i vores samfund.

SKÆBNESLAG I SKYGGERNE
27. januar 2023 kl. 18-20
Samtale mellem forfatteren Glenn Bech (bl.a. Farskibet, 2021) og tidligere gadebetjent Rud Ellegaard om hændelser, der forandrer mennesker radikalt, og om hvordan vi kan forsøge at forstå sådanne store bevægelser inden i dem vi møder og står over for, som samfund og som individer. Koret Paradoks opfører denne aften deres musikalske bearbejdning af en række af Rud Ellegaards dagbogstekster og vi serverer lidt suppe.


Værket som dokumentation af et medmenneskeligt møde

Hanne Lise Thomsens projekt har været længe undervejs, på gaden kunne man sige. Hun har via kontakter og nye relationer i det københavnske gadeliv og stofmiljø researchet siden foråret 2021, snakket, diskuteret, samlet noter, udleveret engangskameraer, indsamlet billeder, opstøvet fotografer fra miljøet, indhentet uvurderlig viden og fortællinger fra alle dem, der har levet med stoffer i mange år, og dem, der dagligt arbejder med stofbrugere og det liv, det forårsager på godt og ondt. Et liv, som præger Vesterbro i og omkring Mariakirken. 

Mindesten for stofbrugereHanne Lise Thomsen giver med Maria Projektet kunstnerisk form til anerkendelsen og empatien ved åbent, anerkendende, lyttende, betragtende og indfølende at møde – i ordets egentlige betydning – mennesket foran sig.

Publikationen indeholder en række fortællinger og visuelle vidnesbyrd fra Vesterbros forskellige lokationer, herunder Mændenes Hjem, Stofindtagelsesrummet H17, Reden, Mariatjenesten m.m. Den kunstneriske præmis er baseret på virkelige møder, og det er der kommet en række meget personlige rum og fortællinger ud af. Publikationen er realiseret i nært samarbejde med dels gadebetjent Rud Ellegaard, der i 40 år har haft sit virke på Vesterbro, og som bidrager til publikationen med en række dagbogstekster, og dels Lise Grüner Bertelsen, der er medredaktør på publikationen.

Bogen er først og fremmest et vidnesbyrd tilegnet alle bidragsyderne og vil i udstillingsperioden blive omdelt i og omkring Mariakirken. I Mariakirken vil der fra åbningen og til og med januar 2023 finde en række offentlige samtaler sted, som relaterer sig til publikationen. Derudover vil der blive udstillet billeder taget af Ali Golzaripour, der i mange år har fotograferet livet på Vesterbro, og som også bidrager til publikationen. Formålet med denne visuelle del er at tilføre en ny rumlig dimension, hvor det offentlige gaderum og kirkerum forenes og understøtter de samtaler, der vil finde sted i Mariakirken. 

 

 

 

En kæmpe tak til alle bidragsyderne
Angelia Leth Bagge, Anja Plesner Bloch, Brian Bo, Ivan Christensen, Rud Ellegaard, Nanna W. Gotfredsen, Ali Gozaripour, Casper Haaeman, Heidi, Peter Møller Hansen, Lars Gadegaard Hansen, Kaj, Michael Lodberg Olsen, Mikael Steen Olsen, Lise Rasmussen, Tina Sønderup, Emil S. W. Sørensen, Karen-Rebekka Wiah, Kamilla WntheBogen er publiceret med støtte fra Vesterbro Lokaludvalg, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, Grosserer L. F. Foghts Fond, Rød Fond, Mændenes Hjem og Vesterbro Sogn.