Maria Projektet | Folkekirken Vesterbro
Hjem

Vi re-designer vores hjemmeside!

Vores design er ved at blive opdateret for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside. Hjemmesiden vil være klar igen:

Hvis du har brug for at kontakte os kan du gøre det her:

Maria Projektet


Maria Projektet er et kunstprojekt, der med base i Mariakirken på Vesterbro søger nye socialetiske modeller for samtale, samvær og samfund via undersøgelser i kirkens og billedkunstens rum og praksis.

Maria Projektet er drevet af en idé om, at kunsten kan være et forum for metodisk udveksling og udvikling, og projektets værker er derfor også forskellige forsøg på at udvikle en socialetisk tilgang og metode, der kan sætte nye dagsordener for, hvordan vi – i kirken, kunsten og offentligheden – lytter, taler, handler og tænker socialetisk.

Læs mere om Maria Projektet.

 

Khaled Barakeh: Design of Necessity 4. juni - 30. september 2022

Fernisering 4. juni kl. 15-20 i Mariakirken, Istedgade 20, Vesterbro

Lørdag 4. juni er der åbning på kirkepladsen med værker af syriske asylansøgere, der bor i Danmark. Du kan opleve oplæsninger af tre syriske kvinder,  Funeral On The Moon - en koncert med den syriske musiker og komponist Milad Khawam. Vi afslutter dagen med mad fra De Etniske Rødstrømper. Læs mere om ferniseringen 4. juni.

Design of Necessity - en hyldest til menneskets modstandskraft i krigstid

Barakeh anvender en socialt engageret kunstpraksis som metode og engagerer syriske overlevende fra krigen, og syrere, der lever i deportations- og asylcentre i Danmark. Udstillingen henter kunstnerisk inspiration fra historier, der udforsker syrernes vilje til at holde sig i live som en kollektiv handling, der skabte et netværk af solidaritet og medfølelse. Design of Necessity – den tredje udstilling under Maria Projektet i Mariakirken på Vesterbro – tilbyder et rum til at udforske nye muligheder for en fælles forståelse og solidaritet blandt ofre for krigsforbrydelser, både i fortiden og nutiden.

Khaled Barakeh, Maria ProjektetDe skulpturelle værker i Design of Necessity skildrer den kreative, daglige praksis, som syrerne udviklede af hverdagsgenstande under belejringen, hvor de levede i kældre, beskyttelsesrum og golde skjulesteder. For at opvarme mad og koge vand fastgjorde syrerne glasskår på indersiden af parabolskærme for at udnytte og koncentrere solens stråler. De lærte at dyrke svampe, som kan dyrkes under minimale forhold, og som blev en vigtig kilde til ernæring.

Design of Necessity udstiller forarbejdede parabolskærme installeret på Maria Kirkeplads, beholdere med svampe, der vokser i kirkerummet, og en række dokumentariske materialer, der udstilles indtil udgangen af september.

I Design of Necessity er kunsten en åben platform for deling af erindringer, praktisering af solidaritet og remobilisering af modstandskraft i retfærdighedens navn for syrere og for alle mennesker, der lider under belejring og sult. Derfor vil projektet også inkludere en række events, der involvere aktører og organisationer, der arbejder for at informere offentligheden og skabe værdige vilkår og muligheder for krigens og sultens ofre fra alverdens krigszoner.

Programmet for udstillingen annonceres løbende i kalenderen nedenfor og på Facebook og vil blandt andet være en del af Art Week 2022.

Læs pressemeddelelse udsendt 11. maj 2022 for en dybere indsigt i den syriske krigs konsekvenser, Khaled Barakehs kunstneriske arbejde og tankerne bag udstillingens værker.