Maria Projektet | Folkekirken Vesterbro
Hjem

Vi re-designer vores hjemmeside!

Vores design er ved at blive opdateret for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside. Hjemmesiden vil være klar igen:

Hvis du har brug for at kontakte os kan du gøre det her:

Maria Projektet


Maria Projektet er et kunstprojekt, der med base i Mariakirken på Vesterbro søger nye socialetiske modeller for samtale, samvær og samfund via undersøgelser i kirkens og billedkunstens rum og praksis.

Maria Projektet er drevet af en idé om, at kunsten kan være et forum for metodisk udveksling og udvikling, og projektets værker er derfor også forskellige forsøg på at udvikle en socialetisk tilgang og metode, der kan sætte nye dagsordener for, hvordan vi – i kirken, kunsten og offentligheden – lytter, taler, handler og tænker socialetisk.

Læs mere om Maria Projektet.


Khaled Barakeh: Design of Necessity - 4. juni-30. september 2022

 

Khaled Barakeh, Maria ProjektetDesign of Necessity af den syriske kunstner Khaled Barakeh hylder menneskets modstandskraft i krigstid. Barakeh anvender en socialt engageret kunstpraksis som metode og engagerer syriske overlevende fra krigen, og syrere, der lever i deportations- og asylcentre i Danmark. Udstillingen henter kunstnerisk inspiration fra historier, der udforsker syrernes vilje til at holde sig i live som en kollektiv handling, der skabte et netværk af solidaritet og medfølelse. Design of Necessity – den tredje udstilling under Maria Projektet i Mariakirken på Vesterbro – tilbyder et rum til at udforske nye muligheder for en fælles forståelse og solidaritet blandt ofre for krigsforbrydelser, både i fortiden og nutiden.

Læs mere om Khaled Barakeh.

De skulpturelle værker i Design of Necessity skildrer den kreative, daglige praksis, som syrerne udviklede af hverdagsgenstande under belejringen, hvor de levede i kældre, beskyttelsesrum og golde skjulesteder. For at opvarme mad og koge vand fastgjorde syrerne glasskår på indersiden af parabolskærme for at udnytte og koncentrere solens stråler. De lærte at dyrke svampe, som kan dyrkes under minimale forhold, og som blev en vigtig kilde til ernæring.

Design of Necessity udstiller forarbejdede parabolskærme installeret på Maria Kirkeplads, beholdere med svampe, der vokser i kirkerummet, og en række dokumentariske materialer, der udstilles indtil udgangen af september.

I Design of Necessity er kunsten en åben platform for deling af erindringer, praktisering af solidaritet og remobilisering af modstandskraft i retfærdighedens navn for syrere og for alle mennesker, der lider under belejring og sult. Derfor vil projektet også inkludere en række events, der involvere aktører og organisationer, der arbejder for at informere offentligheden og skabe værdige vilkår og muligheder for krigens og sultens ofre fra alverdens krigszoner.

Maria Projektet holdt fernisering 4. juni

Kl. 15.00 Åbning på Maria Kirkeplads med værker af elleve syriske aktivister og asylansøgere, der bor i Danmark, sammen med elleve fotografer, der har været vidne til belejringen i Syrien. Co-kurateret af Guevara Namer.

Kl. 16.00 Oplæsninger af tre syriske kvinder, assisteret af Anne-Marie McManus fra SYRASP – Det Europæiske Forskningsråds stipendium for nutidige syriske fortællinger om fængsling og forsvinden.

Kl. 17.00 Funeral On The Moon - en koncert med den syriske musiker og komponist Milad Khawam 

Kl. 18.00 Mad fra De Etniske Rødstrømper, en socioøkonomisk virksomhed drevet af ansatte og frivillige kvinder i jobtræning, praktik og aktivering med rødder i de mellemøstlige lande.

Deltagere i kunstprojektet
Amer Kazkaz, Dima Sada, Fadia Allokla, Ghazal Shemi, Haya Termanini, Joudi Obaid, Lojain Ajek, Ola Ajek, Rami Mahouk, Tarek Kelani, Yasser Omar, Yousef Fares, Abed Doumany, Ameer Alahabi, Aref Tammawi, Bassam Khabieh, Bassel Altawil, Diyaa Khattab, Moayad Zaghmout, Mohammed Badra, Mohammed Abdullah / Artino, Mouhamad Abo Kasem, Rami Muhammad Alsayed, Wissam Khattab Shahleh.

Læs hele pressemeddelelsen for en dybere indsigt i den syriske krigs konsekvenser, Khaled Barakehs kunstneriske arbejde og tankerne bag udstillingens værker.

Maria Projektet
Maria Projektet er kurateret af Matthias Borello og udviklet i samarbejde med Lise Christina Rasmussen, præst i Mariakirken. Projektet er støttet af bl.a. Statens Kunstfond, Bikubenfonden, Augustinus Fonden, Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond, Københavns Stift (v. Social Etisk Udvalg), Den Innovative Diakonale Fond, Københavns Kommune og Vesterbro Lokaludvalg og kører frem til efteråret 2023. Design of Necessity er realiseret med uvurderlig hjælp fra FX team, Verdensmålspuljen ved Folkekirkens Nødhjælp, PAX, Beyond Coffee, Cinemateket samt arbejdsophold ved Fabrikken for Kunst og Design.

De deltagende kunstnere er: J&K, Stine Marie Jacobsen, Khaled Barakeh, Hanne Lise Thomsen, Kenneth Balfelt Team, Santiago Mostyn og Tamar Guimarães & Jeuno JE Kim & Ronah Sadan

Der er ingen begivenheder.