ORGEL+ Detusche Lieder | Folkekirken Vesterbro

Begivenheden har allerede fundet sted.

MAJ

Dato Onsdag d. 26. maj 2021, Kl. 20:00 til kl. 21:00
Sted Sct. Matthæus, Matthæusgade 31, 1666 København V
Philippa Cold (sopran) og Philip Schmidt-Madsen (orgel)
Gratis - men husk gyldigt Coronapas

Kærlighed i liv og død - tyske lieder af Mahler og Wagner

Oplev det danske soprantalent Philippa Cold i Wagners Wesendonck Lieder og Mahlers Rückert Lieder. Philip Schmidt-Madsen akkompagnerer på Sct. Matthæus kirkes romantiske orgel - et unikum i det danske orgellandskab hvis klangudtryk passer perfekt til det tysk-dansk romantiske repertoire og i særdeleshed til symfoniske transskriptioner.

Koncerten indledes med forspillet til Wagners ultimative kærlighedsopera Tristan og Isolde, hvori den musikteoretiske "tristan"-akkord præsenteres. En spændingsakkord, der først ca. 5 timer senere mod operaens slutning opløses "rigtigt". Der er adskillige musikalske paralleller mellem operaen og Wesendonck-liederne, som Wagner komponerede samtidig og til dels brugte som stilstudie til Tristan og Isolde. Teksten er skrevet af Mathilde Wesendonck, hustruen til en af Wagners mæcener Otto Wesendonck, med hvem Wagner formentlig havde en kærlighedsaffære.

Hvor Wagners lieder til dels mest omhandler den jordiske kærlighed, så beskæftiger Mahlers Rückertlieder med tekst af Friedrich Rückert sig mere om den hinsides og evige kærlighed, bl.a. i den ekstrem smukke "Ich bin der Welt abhanden gekommen".

Hør desuden Langgaards store orgelfantasi "Nemo contra deum nisi deus ipse" (Ingen imod Gud undtagen Gud selv), hvori Langgaard citerer gralsklokkemotivet fra Wagners opera Parsifal.

Philippa Cold, sopran
Philip Schmidt-Madsen, orgel