ORGEL+ Åbningskoncert | Folkekirken Vesterbro

Dato Onsdag d. 27. januar 2021, Kl. 19:30 til kl. 21:00
Sted Hjemmefra, Matthæusgade 31, 1666 København V
Sct. Matthæus kirkes kantori, Philip Schmidt-Madsen, orgel og Lars Egegaard Sørensen, lysdesign
Gratis adgang
ORGEL+ Åbningskoncert

Korsvejens drama i lys og iscenesættelse

Åbningskoncerten i festivalen ORGEL+ bliver en totaloplevelse for sanserne.

Via Dolorosa er navnet på den vej Jesus gik ud til Golgata. Via Crucis (Korsets vej) er den traditionelle skildring af lidelseshistorien i de såkaldte 14 korsvejsstationer og har givet adskillige komponister og malere inspiration til storladen musik og udtryksfulde kunstværker. Særligt katolske kirker har deres egne ”versioner” af de 14 stationer hængende. Den franske kunstner Henri Matisse (1869-1954) udsmykkede i efterkrigsårene det lille Chapelle du Rosaire i Vence på den franske sydkyst med bl.a. de 14 korsvejsstationer - hans sidste kunstværk. Lysdesigneren Lars Egegaard Sørensen har som en af ganske få fået lov at gengive disse billeder i sit lysdesign, hvor han gennem hologrammer giver Matisses billeder liv i kirken under opførelsen af netop korsvejsstationerne. Musikalsk vil de 14 stationer præsenteres i en mindre dramatisk iscenesættelse, der ligesom lysdesignet vil udnytte hele kirkerummet.

Franz Liszt's (1811-1886) Via Crucis er komponeret for kor, solister og orgel. Orgelmusikken spiller en ikke ubetydelig rolle i Franz Liszt æuvre og i mange værker behandler Liszt orglets klanglige muligheder ud fra en orkestral vinkel. Orgelakkompagnementet i Via Crucis er således et stort anlagt orkesterakkompagnement tilpasset det romantiske orgels muligheder med særligt stor dymanisk spændivdde.

Franz Liszt blev som 54-årig præsteviet, hvilket forstærkede den religiøse dimension i hans værker betydeligt. Med Via Crucis fra 1878-79 forsøgte han til dels at forny den liturgiske musik, men forgæves. Værket faldt ikke i datidens smag og blev først uropført et halvt århundrede senere i 1929.

Sct. Matthæus kirkes kantori
Philip Schmidt-Madsen, orgel