Koncert: Benjamin Britten St. Nicolas | Folkekirken på Vesterbro
Fredag d. 6. december 2019, kl. 19:30

Koncert i Sct. Matthæus Kirke med Det Unge Vokalensemble, St. Matthews in the Fields, Anne Kirstine Matthiesen (orgel), Christian Damsgaard (tenor) og Philip Schmidt-Madsen (dirigent)

Benjamin Brittens Sankt Nikolaus-kantate er et stort anlagt værk for kor, pigekor, tenorsolist, drengesolist, et kammerorkester bestående af strygere, klaver og slagtøj samt orgel.

Værket har store dramatiske passager og smukke lyriske fraser, der beskriver legenden om Sankt Nikolaus’ virke på jord fra fødsel til grav. Derfor er værket også utrolig alsidigt og smukt, så man føler sig hensat til Nikolaus vugge, hans kald, stormen på havet som han får til at lægge sig, hans bispekåring, hans tid i fængsel under det romerske overherredømme samt en lang række af hans fantastiske undere.

Historien om Sankt Nikolaus og julemanden
Sankt Nikolaus var biskop i Myra i Lilleasien (det nuværende Tyrkiet) i det 4. århundrede e.Kr. Han døde 6. december år 343, og lige siden hans helgenkåring har denne dag været brugt til fejringen af hans histories store udbredelse i den kristne verden.

Sankt Nikolaus er i dag bedst kendt i sin amerikanske inkarnation som Santa Claus, som i virkeligheden er en sammenblanding af en række forskellige traditioner, der dog alle peger tilbage på Sankt Nikolaus.

Fra Holland kendes Sinterklaas, fra Tyskland Christkindl og fra England Kris Kringle. Traditionen med at julemanden giver gaver er et levn fra Sankt Nikolaus virke, hvor han solgte alt, hvad han ejede og gav almisser til de fattige og hjalp nødlidte. Selv julesokken er en tradition, som kan spores tilbage til en af Nikolaus gode gerninger, hvor han kastede hemmelige gaver ind til en familie i nød, og som derfor landede i vasketøjsbunken (midt mellem sokkerne).

Det Unge Vokalensemble, St. Matthew in the Fields, Anne Kirstine Matthiesen (orgel), Christian Damsgaard (tenor) og Philip Schmidt-Madsen (dirigent)
Sct. Matthæus Kirke