fredag 24. jan, 0.00-23.59
Apostelkirken
Vinterglød – den svære uretfærdighed
Krig, undertrykkelse, kampen for at finde sig selv og sin plads i verden. Nedenunder mange af tidens vigtige samtaleemner ligger spørgsmålet: Hvad er egentlig retfærdigt? Og hvordan nærer vi den gode retfærdighed?
Det svære i denne verden handler ofte om finde en form for rimelighed for os selv eller for andre. Det kan blive en kamp, som ofte defineres af modstanden mod det, vi oplever uretfærdigt – måske mere end den defineres af en kamp for det, vi oplever godt.
Til Vinterglød i weekenden 24.-26. januar 2025 vil vi give plads til samtalen om hvad retfærdighed er – og dermed også plads til at tale om det, der kan opleves som uretfærdigt.
Hvordan denne retfærdighed ser ud, og hvem den indbefatter håber vi på at blive klogere på i samtalerne mellem medvirkende og deltagere.
HVAD ER VINTERGLØD?
Vinterglød er foredrag, koncerter, talks og masser af samtaler fra fredag aften til søndag formiddag. Mød inspirerende oplægsholdere der går i dialog med hinanden og sætter gang i samtalerne i salen.
Samtalerne væves sammen med kirkens gamle tidebøns-tradition, der giver en rytme, løfter vores fokus og minder os om dem, der kom før os, og dem der skal komme efter.
Om aftenen er der flere koncerter og aktiviteter at vælge imellem.
PRIS
Billet 375 kr.
Ungdomsbillet (alle under 35 år) 250 kr.
Køb billet via nedenstående tilmelding.
MØD BLANDT ANDET
Isabel Bramsen. Ph.d. og lektor ved Lunds Universitet og leder af center for freds- og konfliktstudier
“Det lyder banalt, men i mine studier af fredsforhandlinger har jeg indset, at fredsforhandlinger tager utroligt lang tid, så man kan lige så godt komme i gang.” Kristeligt Dagblad
Søren Thuesen. Uddannet i katastrofe- og risikomanagement, er brandmand og kystlivredder
”Da vi lå i vandet og kæmpede, råbte vi Guds navn, vi kaldte på ham og bad ham redde os, men der var tavst, og fire af mine kammerater døde – nogle af dem mellem hænderne og for øjnene af mig. Det kunne og kan jeg ikke forstå. Så i de næste år blev Gud for mig en, jeg havde et distanceret forhold til. Jeg tænkte, at hvis Gud ikke var der, når jeg havde brug for ham, måtte jeg klare mig uden”. Kristeligt Dagblad
Signe Danielsen. Sprogofficer, sogne- og feltpræst, medvirker i DR’s serie ”Præster i krig”
“Vi søger efter fodfæste. Vi søger efter ord at holde fast i. Værdier. Kampråb. Håb. Et eller andet, der kan rimpe verden og vores liv sammen igen, når det begynder at gå op i sømmene.
Som feltpræst er min opgave at forsøge at holde noget op for soldaterne, som kan give dem det fodfæste, og som jeg selv kan stå på i mødet med mennesker, hvis skæbne ligger i krigens ubarmhjertige hænder.” Københavns Stift
Nikolaj Zeuthen. M.phil, ph.d, digter og præst
“Nikolaj Zeuthens »Langt fra Gud« er en underholdende og velskreven samling portrætdigte, som udstiller menneskets absurde eksistens, med en – for genren – ualmindelig velturneret humor.” (Berlingske)
“Digtene er ufattelig morsomme og overgås næppe i den retning af nogen anden dansk lyriker.” (Kristeligt Dagblad)
Zeuthen er en (…) “”inkarneret og uforbederlig grinebider, men samtidig et følsomt gemyt og en tænksom intellektuel med tiltagende dragning mod troen.” (Information)
““Langt fra Gud” er (…) “en særegen Jesus-freaket digtsamling” (Jyllands-Posten)
Nikolaj Zeuthens digte er: ”Kafka + Anders Bodelsen + Magritte + ”Lucy in the Sky with Diamonds” (eller måske snarere ”Yellow Submarine”). Jeg har været rimelig enstemmigt glad for Nikolaj Zeuthen de seneste år, helhjertet anbefalende både midtvejskriseromanen ”Buemundet guitarfisk” og de hyperrealistiske ”Viceværtdigte” og ”Sommerferiedigte”, men ”Langt fra Gud”, proklamerer jeg, er altså et foreløbigt hovedværk! Fordi det så vildt umærkeligt mærkeligt forskyder sig ind i et fuldgyldigt, ægte magisk – ikke sort magi, ikke hvid magi, grå magi! – Zeuthenland.”
Nikolaj Paakjær. Singer-songwriter med to roste albums bag sig:
“Paakjær kan noget med ord og sproget. Det overrasker, sættes sammen på lidt uventede måder. Og så er det, hvis ikke billedskabende, men også underligt levende og boblende. Et af de der uvurderlige øjeblikke, hvor ordene bliver levende og hopper op fra papiret og bliver til noget andet og mere. “ (Gaffa)
“Nikolaj Paakjær har allerede via to poetiske folkpop album i eget navn vist sig som en af vores samtids mest vedkommende sangskrivere. Den røde tråd i hans virke er de karakterfulde historier om tid og sted, og om alt det der rumler og ramler i mellem himmel og jord. Hans sange evner kort sagt at tale til det moderne menneske i 2024, ved hjælp af relaterbare referencer tilbage til den danske kulturarv” (Side33)
Nikolaj Paakjær er sanger og sangskriver med et særlig sans for det danske sprog. Hans sange behandler større eksistentielle temaer midt i storbyromantik, tænksomme busture over den jyske hede og ophøjelse af hverdagsscener, hvor almene gøremål bliver til små, poetiske begivenheder.
Nikolaj har desuden skrevet salmer og sange til Højskolesangbogen og Kirkesangbogen.
Derudover –
Elli Kappelgaard. Psykolog, digter – “Poesi med charme”. Udfordringen
Niels Nymann Eriksen. Sogne- og indvandrerpræst, forfatter
Thomas Frovin. Sognepræst, forfatter
Detaljer
Sted
Apostelkirken Saxogade 131662 København V
Medvirkende
Thomas Frovin
Niels Nymann Eriksen