Spring navigation over

Maria Kirkeplads – nabomøde 26. aug. 2024

Til stede

Politiet, Hans-Henrik (formand for kirkeudvalget), Susanne (leder af Mariatjenesten), Line (leder af natherberget), Jens Andersen (formand for menighedsrådet), Lise (præst i Mariakirken), Silvia (repræsentant fra Kompasset), beboere fra Maria Kirkeplads, Istedgade, Abel Cathrines Gade og Sagagården/karreen

Dagsorden
  1. En repræsentant fra Kompasset holder et kort oplæg om hjemløse migranters vilkår og situation i København
  2. Konkret forventningsafstemning i forbindelse med Maria Kirkeplads
  3. Inddragelse i planlægning af fremtidige møder
  4. Dato for næste møde
Maria Kirkeplads, Istedgade
Oplæg fra Kompasset

Silvia er selv migrant og har lige fået dansk statsborgerskab. Det er vigtigt at møde dem, der har behov, og selv kende til det.

I Kompasset møder vi hovedsageligt EU-borgere, som benytter deres ret til fri bevægelighed i EU og til at komme til Danmark for at lede efter arbejde og et bedre liv. Det er uregistrerede migranter. 80 % er fra EU. 20% kommer ikke fra EU. De fleste EU-borgere kommer fra Rumænien og ellers fra Polen, og lidt fra Letland.

Kompassets opgaver er at rådgive migranter om deres rettigheder.  Samtidig har de t været et ønske fra Kirkens Korshær side at imødekomme deres akutte behov, som var et sted at sove. Derfor købte Korshæren en stor bygning i Nordvest i 2016. Allerede den gang kom der over 100 mennesker hver dag. Bygningen måtte desværre lukke pga. svimmelsvamp. Derfor tilbyder Kompasset kun rådgivning idag. Kompasset har det navn, det har, fordi man gerne vil hjælpe mennesker med at navigere (i det danske samfund).

Konkret hjælp fra Kompasset:

  • Man kan få et administrativt cpr nr., som egentlig ikke giver migranterne nogen rettigheder. Du har ret til at være her, men du behøver ikke noget cpr for at få job
  • Vi giver mulighed for at få en postadresse
  • Overblik over hvor man kan komme hen og få et bad, få mad, overnatte, lære dansk, få lægehjælp
  • Hjælp til at få et sundhedskort
  • Advokatformidling

Det kræver et godt netværk og samarbejde med andre sociale og sundhedsfaglige aktører, for at formidle videre hjælp. Vi har kendskab til de andre steder, de kan gå hen alt efter, om de har brug for lægehjælp, bad, tøj eller mad. Hjemløse har et kæmpestort behov for at opbevare deres ting. De mangler også et sted at sove. Kompasset rådgiver om hvordan man får et sundhedskort på forskellige sprog.

Nabo: Har de lyst til at arbejde?

Silvia: Ja! Det er der rigtig mange, der gerne vil. Men der kommer også mange, som er analfabeter og det begrænser deres muligheder. Kompasset arbejder også for at forbedre deres forhold ved at gøre politikkerne opmærksomme på, at Danmark ikke har nogen reel Romastrategi. (læs også her: https://menneskeret.dk/udgivelser/danmarks-romastrategi-lever-ikke-europaeiske-forpligtelser)

Nabo: Har Kompasset kontakt til gruppen på pladsen?

Silvia: kke så meget, nu der ikke længere er mulighed for overnatning ved Kompasset i Nordvest. Migranterne kommer kun, hvis de har brug for rådgivning, når en af dem fx har får en sigtelse. Her skaber Kompasset kontakt til advokater, så de får juridisk hjælp i forbindelse med at undgå straffen. Før i tiden var vores natherberg også en anledning til at få snakket om deres jobsituation, og derfra hjælpe dem videre ind på arbejdsmarkedet.

Forventningsafstemning

Hans-Henrik: Der er et klart indtryk, at der er en forventning om, at der skal ske noget ude på Maria Kirkeplads. Vil naboerne sætte ord på, hvad de godt kunne tænke sig?

Nabo: Pladsen og rengøring. Der er stadig ikke særlig lækkert at se på det svineri. Et projekt om at forklare, at det ikke dur at grille kylling og smide affaldet ved siden af og sover oven i det. Kan de få adgang til toilet? Flere ordensregler – at lære dem mere om rengøring og holde det rent.

Nabo: Ting og opbevaring. Der er ting, der ikke bliver brugt og ting, der bliver brugt. Jeg har forståelse for, at politiet ikke har tid til alt det, men når nu kirken lægger ly til det, må de kunne gøre noget mere.

Nabo: Der er forargende, at det, der sker ude på pladsen, kan få lov at finde sted. Det kommer bag på mig, hvor voldsom en gene, det er for hele området, at de er der. Råberi. Høj musik. Der står dyre ladvogne og dyre cykler på pladsen, som ser stjålne ud. Når nu man ved, at de ikke har noget arbejde, hvordan kan de så få råd til den slags cykler? Hvordan kan man have så dyre anhængere stående? Det virker diskriminerende.

De hjemløses ophold på Maria Kirkeplads skaber en hel masse utryghed. Folk trænger ind i gårde i området og i gaderne nær Mariakirken. Forleden gik en kvinde med en pose med pant og tømte den i en opryddet gård. Det er frustrerende, at denne gruppe mennesker ikke passer bedre på området. Det er en uacceptabel adfærd. Det er svært at acceptere det, fordi de er dem, som de er; at der gælder nogle andre regler for dem, fordi der er fattige og udsatte. De burde stadig overholde nogle regler og udøve god adfærd af hensyn til andre omkring dem i nærmiljøet.

Nabo: ”Jeg har direkte adgang til at kigge ud over pladsen. En aften, hvor der var meget stort skænderi. Det er ikke dem, der er på pladsen, der larmer. Det er andre mennesker, der også kommer forbi og larmer. Det er ikke de hjemløse der larmer generelt. Nogle gange er det, men det er primært fra fulde mennesker, der oppe at slås. Jeg har aldrig set nogen putte noget i små poser. Jeg har set dem spille terninger og spiller musik. Jeg vidste godt, der boede nogle på pladsen, da jeg flyttede ind. Sådan har det altid været. Førhen var det stofbrugere, nu er det hjemløse migranter. Det er en ongoing ting, fordi der hele tiden kommer nye til. De knokler, tjener penge på deres pant. Hatten af for at de gør det.

Det ville være godt med noget opbevaring. Man kunne bygge en bænk.  Lave noget kreativt, hvor man både kan sidde og hygge sig, og hvor man samtidig kan opbevare sine ting.

Nabo: Jeg bliver træt af at blive negligeret – det er os naboer, der føler os utrygge. Der lugter også. Der står ikke noget om borgere, som interesserer sig for vesterbroeres trivsel i invitationen til nabomødet. Det burde der gøre. Det er os, der går og føler os forulempet af dem. Det er utryghedsskabende, og jeg synes ikke det er okay. Det vælter med rotter, fordi der ligger madrester på Maria Kirkeplads. Det handler også om os, der bor her.

Nabo: Jeg har også boet her i 2 ½ år. Det har varieret lidt i karakter på pladsen. Det har fået en mere alvorlig karakter. Ved ikke om det har noget at gøre med at Christiania er lukket. Muligvis i forbindelse med hjørnekiosken? Østeuropæere, som er bagmænd, og som er meget skrupelløse og forrået. Den utrygge tendens har bredt har. Dem på pladsen synes jeg ikke er det store problem, dem der har været her længe. De nye, der kommer hertil, er mere bekymrende.

Politiet: Der er et marked for det. Tak for oplysningen.

Nabo: Hvad gør vi, når vi ser de her ting? Hvor skal jeg gøre af den information. Vil I gerne have det?

Politiet: Tager I billeder af noget, vil vi forfærdelig gerne have det.

Nabo: Jeg har ringet til politiet en gang. Jeg er meget utryg ved at gå forbi dem. Det føles ikke så sikkert at deltage i det her nabomøde. Holder de øje med mig?

Politiet: De er generelt ikke voldelige på pladsen, og der burde ikke være nogen grund til at føle sig utryg.

Nabo: Der er en eskalering, der har fundet sted, ude på Istedgade, og der er ikke så meget politi på gaden længere, men det har ikke noget med dem, der bor på pladsen at gøre.

Hans-Henrik: Der skal samles op på det, der bliver sagt, og samtidig kunne vi godt tænkte os at skrive en ansøgningen til Velliv fonden i håbet om at skabe god dialog og sameksistens med naboerne.

Susanne: Er ked af at høre, det der bliver sagt. Jeg har den oplevelse, at det er blevet bedre på pladsen på det seneste i og med at vi i MT har fokus på at rydde op sammen med brugerne, som vi har åbent. Det er heller ikke mit indtryk, at der bliver lavet mad på pladsen.

Nabo: Der blev lavet mad på pladsen i dag kl. 1400.

Nabo: Når Mariatjenesten holder åbent, så kører det meget godt. Er det muligt at MT udvider åbningstiderne og kan være her noget længere?

Susanne: Vi udvider allerede åbningstiderne og har planer om at åbne lidt mere, ja, men ikke meget mere for nu. Det er et spørgsmål om ressourcer.

Nabo: Jeg har boet her i nogle år. Der er både gode perioder og dårlige perioder i forhold til renholdelse og liv på pladsen. Det er ikke nogen planer.  Der er perioder, hvor det har været mindre slemt. Mit problem er, at rodet hele tiden kommer tilbage, og det lader til at der ikke reelt er nogen planer for noget som helst. Derfor snakker vi bare på de her nabomøder.

Nabo: Der er en masse ting, der burde være blevet fjernet. Det er jo ikke det hele der er i bevægelse, men der fx en barnevogn, som har stået derude i tre måneder. Den kunne man godt fjerne.

Jens: Er med på, at der er meget snak og ikke så mange løsninger, og vi fra kirkens side gør også meget for at tale med dem, der er her om de ting, de gerne må gøre anderledes såsom at smide ting ud i skraldespanden og rydde op efter sig. Det er bare en gruppe, som er svære at ændre på.

Den tredjedel af pladsen, som de opholder sig på er faktisk kommunens. Kirken varetager til stadighed renholdelse af pladsen. Dog har vi ikke kun udfordringer i forbindelse med rengøring. Det vi oplever her, det er et socialt problem. Der er brug for nogle politiske løsninger. Vi vil som kirke gerne give migranterne bedre vilkår, og det er derfor vi har Mariatjenesten og nødnatherberget. Det skaber nogle vilkår for naboerne, som er svære at ændre på. Det er dog noteret, at der er behov for at stramme op på renholdelsen ude på pladsen.

Nabo: Er der en forventning om, at denne situation skal ændre sig i og med den ikke er holdbar? Kan vi ikke forvente at pladsen bliver ryddet helt? Det kunne jeg godt tænke mig at den gjorde. Er det ikke en mulighed at tænke på det sådan, at kirken gerne vil hjælpe dem, og man derfor ikke ser det som en permanent løsning, at de bor fast ude på pladsen.

Jens: Vi taler meget med kommunen, og det er min oplevelse, at de også føler sig magtesløse. Kommunen har udarbejdet en pamflet omkring arbejdsbetingelserne for dem i her i Danmark, De leveret blomsterkasser, som de dog ikke selv passer, selv om det var aftalen. Vi har talt med dem om steder for opbevaring, så de kunne have deres ting et andet sted, det er der desværre ikke kommet nogen løsning på.

Nabo: Forslag om at rykke de hjemløse ned til bygningen hvor Politiet holdt til på Halmtorvet. Det kunne være et nyt kunstprojekt

Line: Borgerrepræsentationen har kontaktet mig og bedt om en skrivelse om hvad der er behov for på pladsen. Vi er derfor i kontakt med kommunen og håber på at der kan ske noget mere.

Lise: forslag om at lave FAQ til hjemmesiden, sådan at alle spørgsmål om støj, affald, tyveri kan rettes de rigtige steder hen, og man lettere kan danne sig et overblik over situationen; hvem der har ansvaret for hvad, og hvad vi hver især reelt kan gøre. Sådan undgår at tale om nogle af de samme ting hver gang, men snakken kan rykke sig.

Hans-Henrik: Vi lægger en ny dato op for næste nabomøde og der kommer et referat op fra dette møde så hurtigt som muligt. Vi håber, at I naboer, vil være med til at søge nogle midler til nogle fælles projekter, der kan skabe mere tryghed for os alle her på og omkring pladsen. Bl.a. Velliv fonden, som jeg sender et link ud til i gruppen på facebook. Næste gang sætter vi også mere tid af til mødet, så vi har 1 ½ time til næste nabomøde.

Tak for i aften.

Maria Kirkeplads, Istedgade 20

HVOR ER I HENNE?
Opråb til politikerne

Maria Kirkeplads er et åbent sår, der råber efter behandling.

Læs mere

Se også

Kontakt

Anita Rohwer, præst i Mariakirken
Anita Rohwer

Præst i Mariakirken
Send email
21 64 77 21

Portræt af Jens Andersen
Jens Andersen

Formand for menighedsrådet
Send email
61 62 32 24

Lise Rasmussen, præst i Mariakirken
Lise Rasmussen

Præst i Mariakirken
Send email
23 41 29 41